Sovector rakensi ensihoidon kenttäjohtamisen koulutukseen
järjestelmän, jollaista ei ole aiemmin Suomessa nähty

"Järjestelmän avulla koulutetaan pelastamaan henkiä" 

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK  halusi kehittää ensihoidon kenttäjohtamisen simulaatiokoulutusta, jossa vaativia ensihoitotehtäviä harjoitellaan mahdollisimman aidoissa, työelämää jäljittelevissä tilanteissa.

– Halusimme rakentaa opiskelijoille kokonaisen ensihoidon kenttäjohtamisen toimintaympäristön. Askartelin ensin omin pikku kätösin harjoitusjärjestelmän, mutta sitten muistin Mikon osaamisen ja miehen kehittämät pelastusalan sovellukset, kertoo koulutusta kehittämässä ollut lehtori Joonas Lahelma.

Sovector rakensi XAMKin koulutukseen räätälöidyn kenttäjohtojärjestelmän, joka mallintaa hyvin tarkasti aitoa toimintaympäristöä ja kenttäjohtajien käyttämiä järjestelmiä.

Ensihoidon ammattilaisia koulutetaan hädän hetkiin

Ensihoidon kenttäjohtajien työ on vaativaa ja monialaista johtamista, jossa voi olla kirjaimellisesti kyse elämästä ja kuolemasta. Kenttäjohtaja toimii alueensa ensihoitopalvelun operatiivisena johtajana, ja XAMKin ensihoidon operatiivisen johtamisen opintokokonaisuus tähtää nimenomaan näiden osaajien kouluttamiseen.

– Tiesin, että Mikko on työskennellyt turvallisuuskriittisille aloille ja se on hänelle tuttu ympäristö. Mikon valintaan vaikutti myös hänen helposti lähestyttävä persoona, ja se että hän vaikutti kehitysmyönteiseltä tyypiltä, joka on innostunut asiastaan ja jolla on asenne kohdillaan, Joonas kertaa.

– Järjestelmän avulla koulutetaan pelastamaan henkiä. Oli tärkeä voida luottaa tekijään.

Järjestelmäprojekti onnistui etänä

Projekti aloitettiin korona-aikana, ja se toteutettiinkin täysin etänä.

– Saatiin sovittua aloituksesta ja kehitettävistä hommista Mikon kanssa nopeasti. Projekti eteni niin, että kerroimme ensin toivomukset ja sitten yhdessä pohdimme, mikä on oikeasti toteutuskelpoista ja järkevää.

Projekti eteni sujuvasti ja kommunikaatio toimi molempiin suuntiin.

– Homma eteni äärettömän epäbyrokraattisesti ja helposti. Mikolla oli aina esittää malleja ja ehdotuksia, ja meillä oli yhteisen tekemisen meininki.

Projektin tavoitteena oli toimiva ja jatkuvasti kehittyvä järjestelmä, ja kehitystyötä on tehty yhdessä ensimmäisen version valmistuttuakin. Järjestelmällä voidaan nyt hoitaa viestit, hälytykset ja tilatietojen lähetys viranomaisverkossa, ja lisäksi siinä on näkymä, joka mallintaa opiskelijoille aidon kenttäjohtojärjestelmän näkymää.

– Järjestelmä on mahdollistanut ensihoidon kenttäjohtotoiminnan harjoittamisen ja teknisen toimintaympäristön harjoittelun ja puitteet, jollaisia ei käsittääkseni muualla Suomen ammattikorkeakouluissa ole, Joonas kehuu.

Ulkopuolinen ohjelmisto-osaaja auttaa näkemään metsän puilta

– Mikon tekemä ensihoidon kenttäjohdon simulaattori on tehnyt opettamisesta huomattavasti omia excelvirityksiämme yksinkertaisempaa. Se on puolittanut opettajien työkuorman ja vähentänyt yleistä säätöä, Joonas kertoo.

– Me saatiin ongelma ratkaistua Mikon avulla ja just sitä mitä tilattiinkin. Palaute sovelluksen käyttäjiltä, sekä opettajilta että oppilailta, on ollut todella hyvää! Mikon kanssa kaikki on toiminut ihan viimisen päälle.

 

Tarvitsetko sinä tai organisaatiosi tarpeisiinne räätälöidyn järjestelmän?